Köök on täiuslik ainult siis, kui selle loomisel on arvestatud personaalsete soovide ja olemasoleva ruumi eripäradega. Kõigil neil põhjustel on hea planeerimisse kaasata spetsialist, kes aitab erinevad aspektid ja pisidetailid läbi mõelda. Kuid enne kui pöördud kellegi teise poole on oluline, et teed ise põhjaliku köögi plaani. Siis oskab protsessi kaasatud ekspert kõiki sinu erisoove arvesse võtta. Järgnevalt toome välja mõned punktid, millele kööki planeerides mõelda.
Koosta soovide nimekiri
Alustada võiksid nimekirja koostamisest, kus on detaili täpsusega üles loetletud kõik, mida oma unistuste köögis näha tahaksid. See hõlmab kõike alates kappide disainist, lõpetades eksklusiivsete elementidega, mida oled ehk mõnes ajakirjas näinud.
Kui mõtteid jääb väheseks tasub pöörduda erinevate disaini käsitlevate veebilehtede ja ajakirjade juurde, et sealt inspiratsiooni ammutada. Selles etapis ei ole kuigi oluline see kui mõistlikud need soovid tegelikult tunduvad. Samas annab sellise nimekirja olemasolu koostöös eksperdiga hiljem võimaluse välja töötada lahenduse, mis on võimalikult lähedane sinu unistustes eksisteerivale köögile ning isegi kui mõni element jääb planeeritavast köögis hiljem välja, saab see otsus tehtud kaalutletult.
Kui sinu vanas köögis on elemente, mida sa kindlasti oma uues köögis näha ei taha siis tasuks ka nendest nimekiri koostada. Nii on kindel, et asjad, mis sinu jaoks ei tööta, jäävad planeeritavast köögist välja.
Pane paika eelarve
Kuna tegemist on reeglina kuluka projektiga tuleks järgmise sammuna tuleb panna paika eelarve, mille piiridesse planeeritav köök peab mahtuma. Sellest, kui palju oled valmis kulutama, sõltub see kui paljud erisoovid eelnevalt valminud nimekirjast on võimalik ellu viia. Samas, kui töötad koos oma ala eksperdiga oskab ta ka väiksema eelarve puhul soodsamaid alternatiive välja pakkuda.
Eelarve koostamisel arvesta ka sellega, et kuludena ei lähe arvesse pelgalt soetatav mööbel ja köögiseadmed. Arvestama peab ka võimalike väljaminekutega toru- ja elektritöödele ning seinade ja lagede üle värvimisele või parandustöödele. Esialgset eelarvet koostades jäta kindlasti ka 10% ulatuses ruumi ootamatutele kulutustele, mida ehk planeerimise algjärgus veel ette näha ei oska.
Mõtle läbi köögi ruumikasutus
Järgmises etapis peaksid läbi mõtlema, kuidas erinevate funktsioonide täitmiseks olemasolevat ruumi kasutama hakkad. Siinkohal tuleb paika panna, kus on näiteks toidu valmistamise ja söömise ala. Kui plaanid kasutada kööki külaliste vastuvõtmiseks või tahad sinna lisada võimaluse lastele pisikese kunstinurga luua tuleb ka sellel oma koht leida.
Loomulikult sõltub erinevat eesmärki täitvate alade hulk suuresti köögi mõõtmetest, kuid targalt planeerides on võimalik kasutada olemasolevat ruumi ka multifunktsionaalselt. Üks kuldne reegel, mida aga igas köögis võiks kindlasti arvestada on see, et pliit, kraanikauss, külmkapp ja toidu ette valmistamiseks vajaminev lauapind ei tohiks üksteisest liiga kaugel asuda.
Mõõda köök hoolikalt üle
Enne veel, kui hakkad detailselt planeerima kappide ja tehnika asukohtasid, mõõda köök väga hoolikalt üle. Iga sentimeeter omab siinkohal tähtsust, et kõik ikka kenasti oma kohale mahuks. Seega, kui sa ei tunne ennast selles osas väga kindlalt, võta ühendust professionaalse mõõdistajaga, kes selle töö sinu eest ära teeb.
Ära unusta, et kindlasti vajavad üle mõõtmist ka kõik seinaavad ja kui plaanid paigaldada köögisaare, mõõda ära põrandapind, et oleks teada, kas mõlemale poole saart jääb piisavalt liikumisruumi.
Vali välja kapid
Kui üldplaan on paigas ja köök hoolikalt üle mõõdistatud on aeg mõelda detailselt, millised kapid ja kuhu paigutada. Siinkohal tuleb mõelda nii nende välimusele, kui ka sisule. Õige sisuga kapid õiges asukohas teevad köögi kasutamise tunduvalt mugavamaks. See on ka koht, kus lõpuks kööke tundva spetsialisti abi ilmselt kõige rohkem vaja läheb.
Välimuse osas tuleb arvestada, et eriti, kui on tegemist avatud planeeringuga köögiga, on äärmiselt oluline, et see sulanduks kokku ülejäänud interjööri lahendusega. Samas tuleb köögi puhul lisaks heale väljanägemisele alati arvesse võtta ka erinevate materjalide kasutamisel nende praktilist poolt.
Mõtle läbi milline saab olema töötasapind
Töötasapinna planeerimisel tuleb läbi mõelda sellele kui palju seda erinevates köögi osades on vaja ja valida ka sobiv materjal. Kindlasti peaks vähemalt 60 cm laiuselt jääma tasapinda kraanikausi, pliidi ja ahju kõrvale, kuid kui valmistad sagedasti süüa, siis vajad seda ideaalis ilmselt rohkem. Seal, kus töötasapinna kasutamist ette näha ei ole, võib lisa hoiuruumi saamiseks paigaldada näiteks maast laeni kapid.
Vali välja tehnika
Kindlasti tuleb läbi mõelda, millist tehnikat köögis kasutatakse ja kas erinevad seadmed saavad olema eraldiseisvad või köögimööblisse integreeritavad. Enamus saadaolevat tehnikat on mõeldud 60 cm laiuste kappide tarbeks, seega kui plaanid paigaldada näiteks laiema pliidi või hoopis kitsama nõudepesumasina, on väga oluline sellega juba planeerimise etapis arvestada.
Pane paika köögi valguslahendus
Isegi, kui köögis on suured aknad ja palju loomulikku valgust, tuleb arvestada, et kappide alla jääva tööpinna valgustamiseks on kindlasti vaja paigaldada lisavalgustus. Lihtne lahendus on siinkohal kasutada kappide alla paigaldatavaid valgusribasid. Samuti on hea mõte varustada sügavad kapid ja sahtlid, kus hoiad palju erinevaid tarvikuid valgustusega, mis aktiveerub kapi või sahtli avamisel.